TRYB JASNY/CIEMNY

Potrawka z soczewicy z cukinią

Soczewica z cukinią to połączenie iście doskonałe. Dwa wspaniałe dary ziemi. Cukinię tak samo jak soczewicę, mogę jeść zawsze i pod każdą postacią. Myślę, że w swojej hi…

Koktajl arbuzowy z jeżynami

Dziś mam dla Was wspaniałą propozycję na upały - koktajl arbuzowy . Powinnam nazwać go ekspresowe orzeźwienie, bo przygotujecie go naprawdę w zaledwie kilka minut. Dodat…

Pokochaj Olej Rzepakowy - Nagroda

Witajcie Kochani, dziś przyszła do mnie wyczekiwana nagroda od organizatorów akcji Pokochaj Olej Rzepakowy. Jakiś czas temu wzięłam udział w konkursie "Blogerzy odk…

Cukinie nadziewane papierówkami z żurawiną

Uff jak gorąco!! Dawno nie było takich upałów. Żar leje się z nieba topiąc wszystko na swojej drodze. Najchętniej schowałabym się w wannie, zanurzona w zimnej wodzie, z …

Skrzydełka w miodzie

Nie za bardzo lubię jeść rękami. Nie wiem dlaczego, ale po prostu nie sprawia mi to szczególnej przyjemności. Ale dla skrzydełek każdorazowo robię wyjątek. Sam ich widok…

Smażona cukinia z ciepłą sałatką z fioletowej fasolki

Dziś moja Mama przyniosła mi cudowne okrągłe cukinie. Szczerze Wam powiem, że sama nie była pewna czy to na pewno cukinie, a nie jakaś egzotyczna odmiana kabaczka. Tak c…

Jogurtowe ciasto z rodzynkami

Są taki momenty w życiu, kiedy opadają nam ręce. Kiedy nie możemy w żaden sposób  zatrzymać wydarzeń i  pędzącego czasu. Bez względu na to jak bardzo byśmy chcieli, nasz…

Kurczak z kalafiorem z rękawa

Nie ma to jak konkretny, sycący, polski obiad. Nie wiem dlaczego, ale kiedy tylko myślę, o tradycyjnym domowym jedzeniu, przed oczami pojawia mi się kurczak. Pewnie dlat…

Miodowy kurczak na potrawce z cukinii

Bardzo lubię cukinię, to fantastyczne warzywo. Można z niego wyczarować wiele wspaniałych potraw. Z jednej strony jest delikatna, z drugiej daje pole do popisu dla kulin…

Chłodnik z ogórka i kalarepki z miętą

Ponieważ lato w pełni, a wraz z latem upiorne upały, trzeba sobie jakoś radzić. Chłodzące, orzeźwiające pyszności bardzo wskazane. Woda, lody, arbuz. Tak! Ale przecież j…

Malinowe pomidorki nadziewane tuńczykiem z bazylią

Bardzo często mamy gości. Nasz dom od zawsze był i jest domem otwartym, więc nie dziwi nas duża ilość pojawiających się w nim osób. Wręcz przeciwnie, miło nam jest, że n…

Z ogrodu mojej Mamy cz.4

Jakiś czas temu obiecałam, że podzielę się z Wami kolejnymi sekretami z ogrodu mojej Mamy. Może brzmi to górnolotnie, ale uwierzcie mi na słowo, ten ogród jest jedyny w …

Aromatyczne pieczone warzywa z mięskiem

Jest tak gorąco, że wcale nie chce się jeść. Jedyne o czym myślę, to aby choć na chwilę schronić się w cieniu z butelką zimnej wody i wiatrakiem. Ale raz na jakiś czas t…

Śliwki z wanilią

Upalny dzień, powietrze oplatające nas żarem ze wszystkich stron, cisza, spokój. Dom powoli napełnia się aromatem wanilii. Słodka, narkotyczna woń, dociera stopniowo do …

Bób z miętą i miodem

Lipiec to sezon na bób. Skoro sezon to trzeba z niego maksymalnie korzystać. Tak, żebyśmy mieli co wspominać kiedy nadejdą miesiące zimne, mokre i ponure. Cóż, oczywiści…

Razowiec z żurawiną

Kochani mój dzisiejszy chleb pobił wszelkie normy! Jest zdecydowanie za dobry. Nie wiem, czego jest to zasługa, ale wyrósł mi w tempie natychmiastowym i osiągnąć fenomen…

Czarne i czerwone porzeczki z cynamonem i imbirem

Ten miesiąc definitywnie należy do chlebów i konfitur. Piekę na potęgę i smażę wszystkie możliwe kombinacje owoców. Taka sytuacja niezwykle mi pasuje. Czuję jak letni po…

Razowy chleb na zakwasie z miodem i płatkami z ziaren amarantusa

Nadal jestem w chlebowym szale. Im więcej piekę tym bardziej chcę i kombinuję. Nie mogę się zatrzymać. Z wielką rozkoszą piekłabym wszystkie rodzaje chleba, chałki, bułk…

Sakiewki z ciasta francuskiego z truskawkami i budyniem

Sakiewki z ciasta francuskiego z truskawkami i budyniem to fantastyczny pomysł na szybkie wykorzystanie owoców i ekspresową, słodką przekąskę.Są bardzo smaczne, mało pra…

Pane Nero czyli Włoski Razowiec

Od dawna fascynuje mnie włoska kuchnia, ale niestety zbyt często sobie na nią nie pozwalam z oczywistych względów. Jednak włoskie smaki to nie tylko makaron czy mozzarel…

Z ogrodu mojej Mamy cz.3

W związku z obietnicą, dziś wracam do tematu ogrodu mojej Mamy. Jak wiadomo, temat jest niezwykle szeroki i ciekawy. W zależności od pór roku czy zmian pogody, ogród ten…

Konfitura z czarnych porzeczek i malin

Ale skwar! Słońce rozsiało się prawdziwym żarem i trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby znaleźć nieco chłodu. Przydał by się tylko jeszcze choć niewielki wiaterek i mo…

Chleb razowy wieloziarnisty

Od dawna marzyłam o pysznym chlebie z ziarnami. Chciałam żeby miał intensywny zapach i smak,by ziarna były mocno wyczuwalne i chrupały pod zębami. Myślę, że znalazłam t…

Konfitura agrestowo - malinowa

Jak ja lubię tą porę roku. W ogrodach i na rynku pojawiają się porzeczki, agrest, maliny. Smaki mojego dzieciństwa. Zgodnie z moim postanowieniem, staram się jak najwięc…

Razowiec na miodzie

Co to się ze mną dzieje ostatnio..!! Wpadłam w chlebowy trans i nie zamierzam się z niego zbyt szybko uwolnić. Pełnia szczęścia. Nigdy nie przypuszczałam, że pieczenie c…

Truskawki z octem balsamicznym

Sezon na truskawki powoli się kończy. Przynajmniej ich pierwszy rzut. Także nie mogę przestać wykorzystywać ich na wszystkie możliwe sposoby. Zazwyczaj, jeśli myślimy o …

Konfitura jagodowo - jeżynowa niskocukrowa

Uwielbiam sekretne, niewielkie słoiczki z wspaniałymi letnimi konfiturami. Schowane na całe, długie miesiące na półce w spiżarni, spełniają nasze najskrytsze smakowe mar…

Tatterowiec chleb razowy na zakwasie

Powiem Wam szczerze, że pieczenie chleba przynosi mi coraz większą przyjemność. To pełne napięcia oczekiwanie, zapach, wyrabianie dłońmi. Wspaniałe uczucie obcowania z m…

Ciepła sałatka z bobu

Jak byłam małą dziewczynką, dość często na wakacje jeździłam z Mamą do naszych przyjaciół mieszkających w Rabie Wyżnej. Góry, świeże, ostre powietrze to już była nie lad…

Letnia sałatka z kwiatami wiesiołka, miętą i truskawkami

Zawsze fascynowały mnie jadalne kwiaty i dziko rosnące zioła. Wydawały mi się tak piękne, że aż nierzeczywiste. Oczywiście, uwielbienie dla nich ma swoje źródło w moim w…

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki