TRYB JASNY/CIEMNY

Dorsz zapiekany z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Nie często przygotowuję ryby i to jest wielki błąd. Bo ryby są nie tylko zdrowe ale i bardzo smaczne. Wystarczy je dobrze przygotować, włożyć w to trochę serca, zaszaleć…

Feta marynowana z rozmarynem,czosnkiem i chilli

Czy zauważyliście jak wspaniałą kolorystykę ma moja marynowana feta? Przecież to wygląda jak obraz! Z pewnością, przepis ten działa w dwie strony, nasyca zmysł smaku i w…

Lody bananowo - kokosowe

Lody, lody dla ochłody! Oj wystarczyło, że lekko słońce przygrzało a już moje myśli krążą wokół tych cudownych zimnych pyszności. Nic na to nie poradzę, jestem wielbicie…

Pasta do chleba z suszonymi pomidorami i cukinią

Kusiło mnie od jakiegoś czasu żeby przygotować pastę do chleba, ale bez miksowania, blendowania, mielenia. Chciałam, żeby pasta miała zróżnicowaną konsystencję, była cie…

Spaghetti alla Carbonara

O Spaghetti alla Carbonara krąży wiele historii. Jedni mówią, że do jej przygotowania używa się jedynie żółtek jaj, inni że warto dodać ząbek czosnku, czy cebulkę. U mni…

Jabłka pod owsianą kruszonką

Nachodzi mnie czasem, nagle, zupełnie niespodziewanie ochota na coś słodkiego. Oczywiście, jest to ochota na już! na teraz, bez wyrabiania ciasta, czekania itd. Mało jes…

Pasta jajeczna z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

Śniadaniowe pasty są super. Wiem, wiem, mówiłam to już milion razy, ale mimo wszystko, za każdym razem zachwycam się od nowa. Może ma to związek z tym, że nie lubię wędl…

Bakłażany nadziewane szpinakiem

Nadziewane warzywa to bułka z masłem! Ale jaka smakowita. Dają nam pełne pole do popisu. Możemy spełniać swoje artystyczne wizje i pragnienia, łącząc ze sobą rozmaite sk…

Pasta jajeczna z pokrzywą i miętą

Zakochałam się w pokrzywie! Żeby jeszcze tak nie parzyła przy zrywaniu a była by wręcz idealna! Po ostatnich chipsach pokrzywowych zostało mi kilka garstek pokrzywy do w…

Wytrawny tort z cukinii

Zawsze ubolewam nad tym, że robiąc zdjęcia nie mogę sfotografować także zapachu. To okropne, że możemy zachować piękny wygląd potraw a umyka nam coś tak niezwykłego jak …

Pokrzywowe chipsy

Moi drodzy, pokrzywa to nie byle co! Pokrzywa to skarbnica zdrowia. Nie wiem czy wiecie, ale ta niepozorna, kłująca roślina ma bardzo wiele fantastycznych zastosowań. Ge…

Mocno czosnkowy szpinak z niebieskim serem

Szpinak jest wspaniały w każdej formie. Ale ten konkretny przykład jest najlepszy. Bezkonkurencyjny! Już nie raz pokazywałam Wam jego różne oblicza, ale dziś postanowiła…

Aromatyczne skrzydełka z kurczaka na szybko

Jaki wspaniały dzień!! Słońce rozpieszcza nas od rana i tak cudownie smaga skórę. Oby jak najwięcej takich chwil. Wtedy wszystko jest możliwe. Nie ma szczytów nie do wej…

Sałata z roszponki, suszonych pomidorów i pesto

Poświętne, spokojne odpoczywanie zm ącił mi psujący się komputer. Po wielu latach przyjaźni postanowił się poddać i zostawił mnie całkiem samą z poczuciem wszechogarniają…

Pesto z roszponki z sezamem

W ramach poświątecznego oczyszczania organizmu proponuję Wam fantastyczne pesto z roszponki z prażonym sezamem. Z dużym dodatkiem natki pietruszki, ostrą chilli i czosnk…

Pijane ciasto czekoladowe Mamy Wiesi

Kochani tak jak obiecałam, dzielę się z Wami cudownościami mojej Teściowej. Dziś mam dla Was pijane, czekoladowe ciasto. Idealnie pasuje na Święta, ale nie tylko. Myślę,…

Kotlety jajeczne z pieczarkami i szpinakiem

Jakie to cudowne uczucie, kiedy po kilku dniach deszczu wychodzi słońce, do życia budzą się rośliny, śpiewają ptaki. Aż chce się wciągać głęboko powietrze i zachwycać ws…

Angielskie ciasto bananowe

Cały dzień za mną chodziło! Mogę spokojnie powiedzieć, że obudziłam się z myślą o cieście bananowym. Tym razem nie chciałam, żeby było chlebkiem, tylko bardzo wilgotną f…

Ostra zupa z fasoli z cielęciną

Na zimne wiosenne dni najlepsza jest mocno rozgrzewająca zupa. Mocno rozgrzewająca czyli z dużą ilością chilli i przypraw. Uwielbiam takie zupy! Są niepozorne a zostawia…

Chleb gryczany bezglutenowy

Bardzo lubię domowe chleby! Ich przygotowywanie ma w sobie coś magicznego. A do tego widok ciasta, które rośnie na naszych oczach, wręcz  mnie urzeka! Od kilku dni marzy…

Kostka wiosenna

W prawdzie sezon na truskawki jeszcze nie nadszedł, ale dla prawdziwych truskawkożerców, każdy sezon jest dobry, żeby się trochę porozpieszczać tymi, najlepszymi z owocó…

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki