TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariańska zapiekanka z kabaczkiem, ostrymi leśnymi grzybami i razowym beszamelem z puree z kalafiora na maślance




Ponieważ panuje teraz szalony sezon grzybowy i lasy aż pękają w szwach od wspaniałych darów ziemi, musiałam przygotować coś co podkreśli ich boski smak. Uwielbiam grzyby. Zbierać, obierać, jeść. Wszystko co się z nimi łączy wyzwala we mnie same dobre odczucia. A  ponieważ mieszkam w miejscu, gdzie grzybów jest naprawdę wiele to nie mogłam sobie tego odmówić. Dziś mam dla Was coś ekstra. Świetne połączenie jesiennych warzyw, grzybów i wędzonego aromatu oscypka.
Oj jaki pyszny obiad. Grzyby przygotowałam na ostro, z dodatkiem sosu sambal oelek. Jest to swego rodzaju przecier z dojrzałych czerwonych chilli, bardzo ostry, lekko kwaskowy. Świetnie podkreśla smak dań i nadaje im charakteru. Możecie go dostać w większych marketach, albo w Lidlu, podczas tajskiego tygodnia. Naprawdę polecam, bo nawet niewielka ilość sambalu dodana do "zwyczajnego" dania odmienia je nie do poznania. 

Także do dzieła, próbujcie, szalejcie, smakujcie. I nie zapomnijcie o najlepszym, zdrowym beszamelu z puree z kalafiora - mistrzostwo świata!





Wegetariańska zapiekanka z kabaczkiem, ostrymi leśnymi grzybami i razowym beszamelem z puree z kalafiora na maślance :

- 1 kabaczek
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 500 gramów leśnych gotowanych grzybów
- 1 czubata łyżka sambal oelek 
- 100 ml maślanki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej razowej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 100 gramów oscypka
- 1 łyżeczka soli

Kabaczka umyć i pokroić w 1 centymetrowe plastry. W garnku zagotować wywar lub osoloną wodę i wkładać plastry kabaczka na około 3 minuty. Po tym czasie wyjąć i odsączyć. Cebulkę pokroić w kostkę i udusić na oliwie. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby i smażyć razem chwilkę. Następnie dodać łyżkę pasty sambal oelek i dobrze wymieszać. Kalafiora ugotować w wodzie po kabaczku. 
Następnie zmiksować blenderem na puree. W małym garnku  podgrzać oliwę, dodać mąkę, zamieszać i poczekać, aż się spieni. Następnie dodać maślankę i mleko. Gotować na niewielkim ogniu intensywnie mieszając, do zgęstnienia. Zetrzeć oscypka na grubych oczkach. Do beszamelu dodać puree z kalafiora, oscypka i pół łyżeczki soli. Wymieszać. Odstawić. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: plastry kabaczka, ostre grzyby, beszamel, kabaczka, grzyby i beszamel. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut. 

Smacznego!


Grzyby

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki