TRYB JASNY/CIEMNY

Sakiewki z ciasta francuskiego z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami


Ten wrzesień jest w mojej kuchni wyjątkowo płodnym czasem. Nie mogę przestać smażyć konfitury, wekować warzywa, czarować letnie smaki by były na zimowe dni. Aż chwilami zaczynam się śmiać, że od tego wiecznego mieszania w garnkach, zakręci mi się w głowie. Ale nie zamierzam tu narzekać, wręcz przeciwnie, trochę się chwalę. Cóż, to jest właśnie to co kocham.
Jeśli miałabym wymarzyć sobie raj, to byłoby to miejsce z garnkami, pełnymi owocowych, pachnących konfitur.
Dziś mam dla Was doskonały przepis na pyszne sakiewki z ciasta francuskiego z nadzieniem z suszonych jabłek i leśnych grzybów. Idealne na tę porę. Grzybów jest mnóstwo, jabłek też. Trzeba z nich korzystać! Bardzo Was do tego zachęcam. Poza tym, sakiewki przygotowuje się szybko a wyglądają i smakują bosko!






Sakiewki z ciasta francuskiego z suszonymi jabłkami i leśnymi grzybami:

- 600 gramów ugotowanych grzybów leśnych
- 3 średnie cebule
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 gramów suszonych jabłek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku

Cebulkę pokroić w kostkę. Udusić na oliwie z dodatkiem masła. Lekko posolić. Dodać ugotowane, pokrojone grzyby. Wkroić suszone jabłka. Można pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Dusić razem przez kilka minut, do miękkości. Dodać przyprawy, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wymieszać. Odstawić z ognia i ostudzić. 
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i podzielić na kwadraty 3cmx3cm. Na środek każdego kwadratu nakładać po łyżeczce farszu i sklejać brzegi w sakiewkę, łącząc na początku ze sobą przeciwległe brzegi. Następnie każdego pierożka posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą. Tak uszykowane sakiewki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, z termoobiegiem i piec około 10 minut. Aż uzyskają złoty odcień.

Smacznego!



Jabłka wytrawnieJabłka wolności

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki