TRYB JASNY/CIEMNY

Pachnąca wątróbka z suszonymi jabłkami i majerankiem


Smażona wątróbka to jedno z moich ulubionych dań. Wiem, wiem, nie wszyscy ją lubicie, ale daje Wam słowo, że jak spróbujecie mojej wersji szybko zmienicie zdanie. Moja wątróbka jest delikatna, z chrupiącą skórką, aromatyczna i nasycona smakiem jabłek i majeranku. Wygląda i smakuje świetnie. Znika ekspresowo. Jeśli przygotujecie ją z jabłek suszonych samodzielnie, gwarantuję, że będzie smakować jeszcze lepiej.
Dodacie do niej nieco magii. To tak jak z przetworami na zimę. Jasne, że w sklepie możecie kupić najlepsze powidła śliwkowe, ale nie mogą się one równać tym smażonym samodzielnie. Nie mają "duszy". Dlatego zachęcam Was serdecznie do kucharzenia. Szczególnie teraz kiedy kończy nam się lato i mamy tyle wspaniałych warzyw i owoców. Jeśli zajmiecie się nimi w najbliższym czasie, będziecie mieć ich zapas na długie zimowe miesiące.








Pachnąca wątróbka z suszonymi jabłkami i majerankiem:

- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 kg cebuli
- 50 gramów suszonych jabłek
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła

Wątróbkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon i żyłek. Następnie pokroić w cienkie paski. Rozłożyć na desce lub talerzu i obsypać mąką, tak by obtoczyć w niej każdy kawałek. Cebulę pokroić w piórka i udusić na oliwie z dodatkiem masła. Posolić dwoma łyżeczkami soli, dodać pieprz i majeranek. Dusić do miękkości. Następnie dodać suszone jabłka. Część z nich pokroić na niewielkie kawałki, część włożyć w całości. Wymieszać i smażyć razem do miękkości. Na drugiej patelni mocno rozgrzać oliwę i energicznie przełożyć wątróbkę, starając się rozłożyć ją równo na powierzchni. Nie mieszać! Przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, by uniknąć strzelającego tłuszczu. Po kilka minutach przewrócić  tak by przypieczona część była u góry. Ponownie przykryć papierem i smażyć aż mięso przestanie być różowe i surowe. Kiedy tak się stanie dodać cebulę z jabłkami, wymieszać i dusić kilka minut do połączenia smaków. Spróbować, w razie potrzeby lekko posolić.
Ważne! Nie solić wątróbki w trakcie smażenia, bo zrobi się twarda.

Smacznego!




Jabłka wytrawnieJabłka wolności

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki