TRYB JASNY/CIEMNY

Muffinki śliwkowe




Dziś dzielę się z Wami przepisem na ekspresowe muffinki, które możecie przygotować tak w razie co! Na przykład jak pojawią się niezapowiedziani goście. To jest przepis idealny. Nie może się nie udać. Tym bardziej teraz kiedy jest sezon na śliwki. Myślę, że w każdym domu, leży parę śliwek na które nikt specjalnie nie ma ochoty, ale wyrzucić też ich szkoda.
Możecie je idealnie wykorzystać krojąc w kostkę i wrzucając do tej przepysznej muffinkowej masy. Muffinki są delikatne, puszyste, lekko słodkie, z chrupiącą cukrową skorupką. Idealne. Smakują trochę jak słodkie bułki, ale nie są zbite tylko lekkie jak puch. Bardzo polecam!








Muffinki śliwkowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 120 gramów cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 300 gramów kefiru
- 6 śliwek pokrojonych w kostkę
- kilka łyżeczek cukru brązowego 

W jednej misce połączyć suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukier. W drugiej połączyć mokre: jajka, olej i kefir. Następnie zawartość misek wymieszać, do połączenia składników. Dodać śliwki i wmieszać w masę. Przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę lekko posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Smacznego!



Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcuZ dziećmi i dla dzieci 2014

Komentarze

  1. Muffinki moja milosc!
    Sliczne i jesienne!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) też uwielbiam muffinki :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki