TRYB JASNY/CIEMNY

Dietetyczna Lasagna z Cukinią i Beszamelem na maślance bez masła


Bardzo lubię lasagne. To jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Szkoda tylko, że rzadko kiedy mogę sobie na nią pozwolić. Cóż, trochę kontroli wypada mieć. Nawet jak się jest największym łasuchem. Pomyślałam, a co jakby wymyślić lasagnę po której nie ma poczucia winy? Koniecznie trzeba czymś zastąpić makaron.
Tak, cukinia nadaje się doskonale. Wystarczy ją elegancko pokroić w dostojne plastry i zblanszować lekko w osolonej wodzie, tak aby nie była twarda. I efekt murowany. Dziś postanowiłam jeszcze trochę poimprowizować z beszamelem. Białą mąkę zastąpiłam żytnią, masło oliwą z oliwek a mleko maślanką. Super kombinacja. Bardzo mi odpowiada, a do tego wszystkiego mam poczucie, że przypadkiem stworzyłam odchudzoną lazagnę, dla prawdziwych smakoszy. Próbujcie, gotujcie, mlaskajcie. Smacznego Kochani!










Dietetyczna Lasagna z Cukinią i Beszamelem na maślance bez masła:

- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 średnie cukinie
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki czosnku
- 1,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka sosu sojowego

Beszamel na oliwie z oliwek z maślanką:

- 400 ml maślanki
- 3 łyżki mąki żytniej
- 70 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Pierś z kurczaka zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć do miękkości na oliwie. Lekko osolić. Dodać zmielone mięso z kurczaka i smażyć razem do zezłocenia mięsa. Posolić szczyptą soli. Dodać pomidory, przecier, sól i przyprawy. Wymieszać i dusić razem przez około 10 minut. Odstawić. 
Cukinie umyć i pokroić w długie plastry, o szerokości ok. 1 cm. Zagotować wodę z łyżeczką soli. Wkładać plastry cukinii i gotować przez ok. 2 minuty, aż lekko zmiękną i staną się elastyczne. Odcedzić, odstawić do odsączenia płynu. 
Przygotować beszamel. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać mąkę i dokładnie rozetrzeć grudki. Zostawić na ogniu do spienienia, około 2 minuty, ciągle mieszając. Następnie dodać maślankę i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając trzepaczką. Kiedy beszamel zgęstnieje posolić. Odstawić.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: cukinię, beszamel, sos pomidorowy, cukinię, beszamel, sos pomidorowy, do wykorzystania składników. Na wierzchu poukładać plastry mozzarelli. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!


Pora na pomidora!Włoskie smaki

Komentarze

  1. Bardzo pomysłowa wersja, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś lasagne z cukinii, ale beszamel na maślance i oliwie...? Intrygujące ;) Dziękuję za dodanie kolejnego przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z tym beszamelem. Patent z cukinią zamiast makaronu sama czasem stosuję. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beszamel wyszedł bardzo smaczny, jest lżejszy a zupełnie nie czuć różnicy smaku w lasagni :) taka mała improwizacja, która wyszła bosko :)

      Usuń
  4. oh rewelacja! czemu ja na to jeszcze nie wpadłam! ściągam, ściągam koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki