TRYB JASNY/CIEMNY

Muffinki otrębowe z żurawiną i whisky


W ostatnich miesiącach nie jadłam zbyt wiele słodyczy w związku z przygotowaniami do lata. Zdecydowanie wyszło mi to na zdrowie! Jednak, to że nie jem słodkiego, nie znaczy, że słodkiego nie piekę. Przecież, poza mną, jest mnóstwo osób, które uwielbiają delektować się kawałkiem ciasta do kawy, lub apetyczną muffinką.
Dziś przygotowałam bardzo aromatyczną wersję, zaczerpniętą z brytyjskiej książki kucharskiej z przepisami wprost od Babci "Grandma's Best Recipes". Tradycyjne angielskie wypieki nie zawsze są tłuste i kaloryczne, czasem, jak na przykład w tym przepisie, wykorzystują zdrowe składniki - otręby pszenne.  Muffinki te nie są zbyt słodkie, lecz niezwykle aromatyczne, bardzo polecam!





Muffinki otrębowe z żurawiną i whisky:

- 140 gramów mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 140 gramów otrębów pszennych
- 115 gramów cukru
- 70 gramów żurawiny
- 70 gramów rodzynek
- 2 jajka
- 250 ml chudego mleka
- 90 ml oleju
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 łyżki whisky

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C . Przygotować foremkę na 12 muffinków, wykładając papilotkami. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i żurawinę z rodzynkami. W innej misce lekko ubić jajka, dodać mleko, olej, olejek i whisky. Ubić chwilę trzepaczką. W misce z mąkami zrobić wgłębienie i wlać masę jajeczną. Wymieszać łyżką do złączenia składników. Nie ubijać mikserem. Przełożyć masę do muffinek i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut. Po upieczeniu, odstawić do wystudzenia.

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki