TRYB JASNY/CIEMNY

Bułeczki pszenne najszybsze


Dziś rano, na śniadanie postanowiłam zrobić coś wyjątkowego. Bułeczki pszenne. Cudowne, chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Z dedykacją dla mojej Babci, która szczególnie lubi te mocno przypieczone. Oj jak pachniało.
Cały dom, w kilka minut wypełnił się uzależniającym, odurzającym zapachem drożdżowego ciasta. Chyba na całym świecie nie ma lepszej rzeczy. Do tego powidła własnej produkcji, świeże masło i raj na ziemi.  To wyjątkowo prosty i szybki przepis, polecam go wszystkim wielbicielom domowego pieczywa!





Bułeczki pszenne najszybsze:

- 600 gramów mąki pszennej chlebowej
- 300 ml ciepłej wody
- 25 gramów świeżych drożdży
- 1,5  łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól i cukier. W innej miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie z olejem. W mące zrobić wgłębienie i wlać drożdże.Dokładnie wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki. Żeby bułeczki były gładkie formować je jak sakiewki, wsadzając pod spód miejsce zaklejenia. Jeśli ciasto będzie zbyt kleić się do dłoni, można posmarować je niewielką ilością oleju. Bułeczki poukładać na blasze i nożem docisnąć mocno w środku, tworząc charakterystyczny bułeczkowy wzorek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 25 minut.

Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki