TRYB JASNY/CIEMNY

Skrzydełka w miodzie




Nie za bardzo lubię jeść rękami. Nie wiem dlaczego, ale po prostu nie sprawia mi to szczególnej przyjemności. Ale dla skrzydełek każdorazowo robię wyjątek. Sam ich widok powoduje, że mam ochotę się wybrudzić. Dziś, ponieważ mamy naszą, leniwą sobotę, postanowiłam przygotować właśnie taki obiad.
Proste i smaczne jedzenie, bez zbytnich starań, lecz z poczuciem wielkiej satysfakcji. Skrzydełka wyszły bardzo dobre, mocno przypieczone, słodkawe, chrupiące. Idealne dla dużego grona przyjaciół. Łatwo się nimi dzielić a i brudzenie rąk sprawia wielką frajdę. U nas z dodatkiem najlepszej na świecie, naszej ulubionej, surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Prawdziwa uczta! Polecam wszystkim sobotnim leniwcom!




Skrzydełka w miodzie:

-1 kg skrzydełek z kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku
- 2 łyżeczki papryki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki rozmarynu

Skrzydełka umyć  i osuszyć. Wszystkie przyprawy i olej wymieszać, natrzeć nimi mięso i odstawić do lodówki na godzinę, lub całą noc. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około godzinę, co jakiś czas przewracając. Podawać z surówką z kapusty.

Najlepsza surówka z kapusty:

- 1 kapusta pekińska
- 1 mała puszka kukurydzy
- 2 marchewki
- 0,3 cebuli
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majonezu
- 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki pieprzu

Kapustę posiekać drobno. Cebulkę pokroić w cienkie piórka. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odcedzić. Warzywa wymieszać. Posolić, popieprzyć, dodać olej, wyciśnięty sok z połowy cytryny, majonez i wymieszać. Odstawić do przegryzienia.



Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki