TRYB JASNY/CIEMNY

Miodowy kurczak na potrawce z cukinii


Bardzo lubię cukinię, to fantastyczne warzywo. Można z niego wyczarować wiele wspaniałych potraw. Z jednej strony jest delikatna, z drugiej daje pole do popisu dla kulinarnych odkrywców. Można ją kreatywnie nadziać, połączyć z ciekawymi składnikami, a nawet wykorzystać do pieczenia ciasta. Tak, cukinia jest świetna!
Ponieważ przez upał ogarnia mnie wszechobecne lenistwo, postanowiłam, na obiad przygotować coś super szybkiego. Nie za dużo składników, sporo smaku, coś ciekawego ale i prostego. I tak właśnie powstała potrawka z cukinii z miodowym kurczakiem. Bardzo polecam,  pyszna!




Miodowy kurczak na potrawce z cukinii:

- 1 pierś z kurczaka
- 0,5 czerwonej cebuli
- 2 duże cukinie
- 3 plasterki chilli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- pęczek szczypiorku

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie paseczki. Przygotować marynatę z miodu, sosu sojowego, oleju i 0,5 łyżeczki soli. Mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Na patelnię wrzucić piersi wraz z marynatą i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż będą złote i kleiste od miodu. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulkę i chilli pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Lekko posolić. Dodać cukinię i przyprawy. Smażyć do miękkości. Szczypior pokroić w niewielkie kawałki. Podawać cukinię z mięsem, posypane szczypiorem.



Smacznego!




Cukinia 2014

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki