TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, mozzarellą i truskawkowym sosem balsamicznym

Jak wiadomo, całym narodem, solidarnie kochamy truskawki! Kiedy nadchodzi truskawkowy sezon kupujemy je tonami i w nieprzyzwoitych ilościach pochłaniamy. I nie ma w tym nic złego, bo truskawki są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne.
A do tego wszystkiego wyglądają tak pięknie.. są idealnym składnikiem sałatek, deserów, nawet dań głównych. To niezwykle urodziwe owoce. Uwielbiam wrzucać je do szklanki wody. W połączeniu z plastrem cytryny i listkami mięty tworzą idealną letnią kompozycję. Dziś na moim stole propozycja śniadaniowa, dla truskawkożerców. Dużo truskawek, dużo liści szpinaku, mozzarella i truskawkowy sos balsamiczny ze świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wersja, dla której wszyscy stracą głowę, bo przecież jest, aż za dobra!






Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, mozzarellą i truskawkowym sosem balsamicznym:

- 500 gram liści szpinaku
- miseczka truskawek
- 150 gramów mini mozzarelli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka konfitury truskawkowej bez cukru
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Szpinak dokładnie umyć. Truskawki poobierać z szypułek i przekroić na połówki. Mozzarellę odcedzić z wody. Ocet balsamiczny połączyć z konfiturą i pieprzem. Wymieszać. Szpinak połączyć z truskawkami i mozzarellą. Polać sosem. Podawać.

Smacznego!

Czas na szpinak 4!Milion smaków truskawek

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki