TRYB JASNY/CIEMNY

Wegetariańskie curry z zielonego groszku

 Kwiecień, a tu zimno!Wieje, deszcz, zero słońca. Czyżby pogoda prosiła o rozgrzewające danie? Nie ma sprawy. Ze mną jak z dzieckiem. A na zimno, najlepsze pikantne, warzywne curry. Ogrzeje największego zmarźlaka. Lubię curry. Kiedyś miałam do niego niezły dystans, nie odpowiadał mi ani jego zapach ani smak. Dziś, z największą przyjemnością gotuję te cudowne pyszności i doceniam ich każdy element smakowy. A uwierzcie, jest ich wiele!

Wegetariańskie curry z zielonego groszku:

- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 450 gram mrożonego groszku
-350 gram pieczarek
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 czubate łyżki żółtej pasty curry
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka curry w proszku

Cebulę i chilli posiekać w kostkę i usmażyć krótko w woku. Dodać oczyszczone, pokrojone w grubą kostkę pieczarki i również przesmażyć. Kiedy pieczarki się zezłocą dodać brokuła podzielonego na niewielkie różyczki.Smażyć krótko i dodać mrożony groszek. Przykryć woka przykrywką i dusić kilka minut. Dodać wodę, mleko kokosowe, pastę curry i przyprawy. Wymieszać. Gotować około pół godziny, do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.  Podawać z ryżem.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki