TRYB JASNY/CIEMNY

Pokrzywowe chipsy



Moi drodzy, pokrzywa to nie byle co! Pokrzywa to skarbnica zdrowia. Nie wiem czy wiecie, ale ta niepozorna, kłująca roślina ma bardzo wiele fantastycznych zastosowań. Genialnie oczyszcza i odtruwa organizm ze złogów kwasu moczowego, poprawia pracę żołądka i wątroby, wzmacnia przemianę matrii, działa krwiotwórczo i jest świetna w leczeniu anemii. Chciałam Wam również zaznaczyć, że usmażona pokrzywa nie kłuje. Bez obaw, Wasze podniebienia będą pod wrażeniem. Chipsy pokrzywowe są lekkie, chrupiące i niezwykle smaczne. Idealnie pasują na szybką, ciekawą przekąskę, ale także jako dodatek do piwa. Jeśli korzystacie z pięknej słonecznej pogody, wybierzcie się do lasu i z dala od spalin nazbierajcie dużo pokrzyw. Gwarantuję, że będziecie wniebowzięci!





Pokrzywowe chipsy:

- duży bukiet pokrzyw
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Listki pokrzywy, nożyczkami poobcinać z łodyg wraz z ogonkami. Zalać zimną wodą w misce a następnie każdy listek wypłukać dokładnie na durszlaku. Dokładnie zmieszać mąkę z mlekiem, jajkiem, solą i proszkiem. Powinniśmy uzyskać konsystencję jak na naleśniki. Każdy listek maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzanym oleju. Chipsy smażą się niezwykle szybko dlatego musimy uważać by ich nie przypalić i na czas odwrócić na drugą stronę. Jeśli nie macie zbyt dużego doświadczenia, najlepiej poproście kogoś o pomoc. Na cztery ręce będzie idealnie. Po smażeniu chipsy przełożyć na papier kuchenny by odsączyć z tłuszczu.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki