TRYB JASNY/CIEMNY

Pijane ciasto czekoladowe Mamy Wiesi




Kochani tak jak obiecałam, dzielę się z Wami cudownościami mojej Teściowej. Dziś mam dla Was pijane, czekoladowe ciasto. Idealnie pasuje na Święta, ale nie tylko. Myślę, że świetnie się spisze na imprezach wszelkiego rodzaju. Dziś wzbudziło powszechny zachwyt i znikało w zastraszającym tempie. Mam nadzieję, że Święta mijają Wam spokojnie, radośnie w rodzinnej, szczęśliwej atmosferze. Jeszcze raz, wszystkiego dobrego dla Was na ten Wielkanocny czas. 








Pijane ciasto czekoladowe Mamy Wiesi:

Biszkopt:

- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru

- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki 

Masa:

- 2,5 szklanki mleka
- 2 budynie czekoladowe
- 6 łyżek cukru
- 1 kostka margaryny


Dodatkowo:

- 200 gram rodzynek
- wódka do namoczenia rodzynek
- 2 czekolady gorzkie
- 2 łyżki masła
- słoiczek konfitury wiśniowej
- 1,5 szklanki wody
- 2 czubate łyżku cukru
- sok z cytryny

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno. Żółtka ubijać dodając olej, proszek do pieczenia i ocet, tak długo aż podwoją objętość. Połączyć z ubitymi białkami i chwilkę ubijać. Dodać 1 szklankę mąki. W pozostałej połowie szklanki mąki rozmieszać kawę i kakao. Dodać do masy jajecznej, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. 
Zagotować dwie szklanki mleka z 6 łyżkami cukru. W 0,5 szklanki mleka rozmieszać dwa budynie czekoladowe, wlać do gotującego mleka i ugotowac budyń. Ostudzić. Następnie utrzeć z kostką margaryny . Najlepiej dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ucierając, aż połączą się w jednolitą masę. 
W międzyczasie namoczyć w wódce rodzynki (przez około 2 godziny).
Wystudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć obie części : 1,5 szklanki wody z 2 czubatymi łyżkami cukru, sokiem z cytryny i wódką z nasączania rodzynek. Posmarować konfiturą, nałożyć masę budyniową, drugi biszkopt, masę, na to odsączone rodzynki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem i polać nią wierzch ciasta. Odstawić na noc.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki