TRYB JASNY/CIEMNY

Ostra zupa z fasoli z cielęciną

Na zimne wiosenne dni najlepsza jest mocno rozgrzewająca zupa. Mocno rozgrzewająca czyli z dużą ilością chilli i przypraw. Uwielbiam takie zupy! Są niepozorne a zostawiają niesamowite uczucie sytości i satysfakcji. Prawda jest taka, że najchętniej gotuję je jesienią, kiedy już nie mam złudzeń, że za chwilę będzie lato. Kiedy nagła potrzeba rozgrzania nadchodzi wiosną, lekko kłuje mnie w piersiach z rozpaczy, ale cóż..Lato na pewno przyjdzie..kiedyś! Do tego czasu rozkoszujmy się rozgrzewającymi smakami i nie dajmy się chłodom!









Ostra zupa z fasoli z cielęciną:

- 1 giczka cielęca
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1,8 litra wody
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 ostra papryka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka oregano

Giczkę cielęcą obgotować w dużej ilości wody. Następnie, wymienić wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości. Pora dokładnie wyczyścić i pokroić w półplasterki. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Na patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić pora i lekko poddusić. Dodać marchew i pietruszkę, posolić lekko i przesmażyć razem kilka minut. Następnie warzywa przełożyć do garnka z giczką i gotować razem. Kiedy nasze mięso będzie już miękkie dodać pomidory, fasolę i przyprawy. Możemy wyjąć nogę, obrać mięsko i dodać je do zupy, lub całkowicie wyjąć giczkę i zjeść ją osobno. Decyzja należy do Was.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki