TRYB JASNY/CIEMNY

Aromatyczne pulpeciki w słonecznym sosie z warzyw

Smutny dzień. Odszedł, młody, wspaniały człowiek. Pełen siły walki i nadziei. W takich chwilach łapię się na tym, że nie rozumiem. Zadaje w próżnię pytanie dlaczego, choć wiem, że nie uzyskam odpowiedzi. Jedyne co pozostaje to wierzyć, że gdziekolwiek jest, jest spokojny, uśmiechnięty i szczęśliwy. Wierzę w to. A z drugiej strony, myślę, że najwspanialszą rzeczą jaką możemy dla niego zrobić, tu na ziemi, żyjąc, to cieszyć się tym co mamy. Celebrować każdą chwilę, kochać, doceniać, szanować. Pielęgnować siebie nawzajem, mniej narzekać.  Spróbuję od dziś, okazywać większą wdzięczność, za to , że dane mi jest starzeć się z osobami, które kocham, przeżywać coraz to nowe dni. Moje serce dziś pękło, ale wiem, że jeszcze kiedyś się wszyscy spotkamy.









Pulpety:
- 1 podwójna, duża pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 duże cebule
- 0,5 ostrej papryki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka sosu sojowego

Sos z warzyw:
 - 1 duża marchew
 - 1 duży korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 duży por
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku
- szklanka wody
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku

Pierś z kurczaka zmielić. Cebule, laski selera naciowego i chilli pokroić drobno w kostkę i udusić na oliwie. Posolić. Lekko przestudzić i dodać do mięsa. Do masy dodać również jajko, bułkę i przyprawy. Wymieszać dokładnie, formować pulpety i smażyć na gorącej oliwie na złoto z obu stron. 
Przygotować sos. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach,pora pokroić. Udusić na niewielkiej ilości oliwy dodając przyprawy i sos sojowy. Następnie dodać wody i poddusić chwilkę do częściowego jej wyparowania. Zmiksować na puree. Podawać kotleciki podgrzane w sosie z warzyw.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki