TRYB JASNY/CIEMNY

Angielskie ciasto bananowe

Cały dzień za mną chodziło! Mogę spokojnie powiedzieć, że obudziłam się z myślą o cieście bananowym. Tym razem nie chciałam, żeby było chlebkiem, tylko bardzo wilgotną formą ciasta. Z ręką na sercu mówię - marzenie spełnione! Ciasto jest niezwykle wilgotne, o ciekawej mięsistej konsystencji. Pięknie pachnące, mocno słodkie, z chrupiącymi włoskimi orzechami. Powoduje, że endorfiny skaczą pod sufit i zamykamy oczy z przyjemności. Genialne!! Typowy brytyjski wypiek. Jak dla mnie troszeczkę za słodki, choć w tak zimny, deszczowy dzień - w sam raz. Z przyjemnością zawinęłabym się w koc, z kubkiem gorącego mleka i kawałkiem ciasta bananowego. Mogłabym tak przeczekać do lata! Jedyny problem polega na tym, że ciacho to jest tak dobre, że po chwili musiałabym wstać, żeby wziąć dokładkę!





Angielskie ciasto bananowe:

- 125 gram białej mąki
- 100 gram białego cukru
- 100 gram brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3 dojrzałe banany
- 175 ml soku pomarańczowego
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 garści siekanych orzechów włoskich

- 1 łyżeczka olejka waniliowego

Mąkę, cukry, proszek do pieczenia, sól i przyprawy wymieszać. W osobnej misce połączyć sok pomarańczowy, orzechy, olejek waniliowy, rozgniecione banany, rozbełtane jajka i olej. Następnie zawartość obu misek połączyć i dokładnie zmieszać. Małą keksówkę wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy i piec w temperaturze 180 stopniach C przez około godzinę.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki