TRYB JASNY/CIEMNY

Sos czosnkowy z awokado


Awokado kojarzy się głównie z guacamole, chipsami kukurydzianymi, tortillą i kuchnią meksykańską. Ale dlaczego by nie spróbować przygotować smakowity sos czosnkowy do burgerów, kanapek czy pizzy, właśnie na bazie awokado? Dziś postanowiłam, że tak właśnie zrobię. Dość mam śmietanowo - majonezowych ciężkich sosów. Tym bardziej, że w szufladzie, w ciszy, spokoju i ciemności leżakowało sobie jedno dorodne awokado, domagając się uwagi.  Tak jak przypuszczałam, sos wyszedł bardzo dobry. Aksamitny, kremowy, lekko ostry. Podobny do guacamole ale bez dodatku pomidorów i ze zwiększoną ilością czosnku. Myślę, że jest idealnym kandydatem do urozmaicenia nudnych, schematycznych posiłków, równocześnie zapewniając nam źródło witamin i tajemnicę młodości.





 
Sos czosnkowy z awokado:

- 1 dojrzałe awokado
- 3 ząbki czosnku
- 60 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka majonezu
- sok z cytryny
- kilka listków pietruszki
- 1 łyżeczka soli


Awokado wyjąć ze skórki, rozdrobnić widelcem i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt, majonez, czosnek, pietruszkę oraz sól i zmiksować na gładką masę.

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki