TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka brokułowa z fetą, prażonymi migdałami i sosem czosnkowym



Ostatnio wiele osób pyta mnie o pomysły na przyjęcia, imieninowo - urodzinowe menu, spotkania ze znajomymi. Szukacie czegoś taniego, szybkiego i oczywiście smacznego. Proponowałam wam już wczesniej sałatkę brokułową z żurawiną i słonecznikiem, sałatkę z makaronem ryżowym czy mini grzanki z serem i marchewką. Dziś pokażę Wam jeszcze łatwiejszą opcję, sałatkę brokułową z fetą, prażonymi migdałami i sosem czosnkowym. Smakuje każdemu, nie może się nie udać. Idealnie nadaje się jako towarzyszka innych dań. Możecie podać ją tak do obiadu jak i do luźnego poczęstunku. Poza tym, sałatka ta jest naprawdę zdrowa. Jestem pewna, że będziecie ją często powtarzać. 








Sałatka brokułowa z fetą, prażonymi migdałami i sosem czosnkowym: 

- 1 brokuł
- 2 garści płatków migdałowych
- połowa opakowania fety
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 0,5 łyżeczki soli

Brokuła podzielić na niewielkie różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Płatki migdałowe podpróżyć na patelni na złoto. Fetę pokroić w niewielką kostkę. Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sol. Wymieszać. W misce połączyć brokuła z fetą. Polać sosem czosnkowym. Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki