TRYB JASNY/CIEMNY

Lemon Curd

Jakiś czas temu pokazywałam Wam smakowity Orange Curd, krem pomarańczowy, który całkowicie skradł nasze serca. Obiecałam jednak, że przedstawię Wam jego pierwowzór, bazę - Lemon Curd, czyli wersję z cytryn. Jak się tego można spodziewać ten przepis jest bardziej wyrazisty w smaku, bardziej kwaskowy. Jednak nie jest to przeszkadzające. Wręcz przeciwnie,świetnie komponuje się ze słodyczą ciast, deserów, czy kremowymi sernikami. Polecam Wam to połączenie, bo jest niezwykle korzystne. Poza tym, dzisiejszy przepis na Lemon Curd jest z lekka odchudzony, bo nie zawiera masła. Nie wiem czy pamiętacie, ale w przepisie na wersję pomarańczową, masła było całkiem sporo. W tym przypadku krem przygotowuje się szybko i prosto. Pozostaje tylko życzyć wszystkim smacznego i do gotowania!





Lemon Curd :  
przepis z www.mojewypieki.com

- skórka i sok z 3 cytryn
- 2 jajka
- 2  żółtka
- 200 gram cukru
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy

Cytryny dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Obetrzeć cytrynową skórkę i wycisnąć sok. W rondelku zagotować wszystkie składniki poza oliwą. Uważać by się nie przywarły. Mieszać. Zdjąć z ognia, dodać oliwę, przemieszać. Przechowywać w lodówce do tygodnia. 

Smacznego!

Komentarze

Polecane posty

instagram @paulina_gruszecka

Copyright © Jazzowe Smaki